Postat av Anneli Postat i Halland / Laholm / Lokal / Mat / Recept / Sommartid

Hemmagjord jordgubbs- och rabarberkräm

  • visningar635
  • 0kommentarer

Här i Halland är vi bortskämda med att många lokala bönder och odlare säljer frukt, grönsaker och potatis.

Man behöver inte åka långt för att hitta en odlare eller bonde som säljer av sin egen produkt. Nu på sommaren är utbudet stort och jag bor alldeles i närheten av en odlare som säljer jordgubbar. I flera år har jag köpt av honom och nu när det är högsäsong passar jag på att köpa så ofta jag kan. Finns mycket man kan göra på just jordgubbar och denna gång bestämde jag mig för att göra en jordgubbs- och rabarberkräm. (Rabarbern kommer från min svägerska och svågers trädgård.)

Ingredienser till ca 8-10 port:

  • 2 liter jordgubbar
  • ca 0,5 liter rabarber
  • 8 dl kallt vatten
  • 2,5 dl strösocker
  • 6 msk potatismjöl

Gör så här:

  • Skölj och dela rabarbern i mindre bitar. Noppa jordgubbarna
  • Koka upp vatten och strösocker
  • Lägg i rabarber och jordgubbar och koka under lock i 5 minuter
  • Rör ut potatismjölet i lite kallt vatten
  • Tag kastrullen från värmen
  • Häll i redningen i en fin stråle och rör om. Börja med hälften och se om du behöver använda resten av potatismjölet. (Det beror på hur tjock du vill ha krämen och hur saftiga bären är.)
  • Krämen ska sedan bara kokas upp
  • Rör om
  • Häll upp krämen i en skål och strö över lite strösocker så att det inte blir skinn på ytan.

Anneli

Relaterade inlägg

  • Kommentera
Hoppa till verktygsfältet